• Kimyasal Adı: Sitrik Asit Monohidrat

  • Formül:C6H8O7.H2O

  • Yoğunluk: 1.54 gr /cm3  (20℃)

  • Kaynama Noktası: 310℃

  • Erime Noktası: 135-152℃

  • Molar Kütle:192,124 g/mol

  • CAS No:5949-29-1

  • Açıklama: Sitrik Asit , renksiz kristal yapılı bir kimyasaldır. Halk arasında limon tuzu olarak da adlandırılır. Birçok hayvanın vücut sıvısında ve neredeyse tüm bitkilerde bulunur. Fiziksel hali kristal olan sitrik asit anhidrat kimyasalının rengi beyazdır. Kokusu hakkında bir bilgi bulunmayan ürünün erime sıcaklığı ise 153 derece ile 159 derece arasındadır. Sitrik asit Anhidratın yanlışlıkla solunması halinde kişinin acilen açık havaya çıkartılması, solunumu durmuş ise de acil olarak suni solunumun yapılması gerekmektedir. Deri ile temasında ise bol su ile yıkanması gerekmektedir. Sitrik asitler doğada anhidrat ve monohidrat olarak bulunmaktadır. Monohidratında bir miktar su bulunmasından dolayı, monohidratın yaklaşık yüzde 7’si sudur. Ancak Sitrik Asidin Anhidratında su bulunmaz.

Sitrik Asit Kullanım Alanları
Sitrik Asit , çeşitli organik maddelerin , gıdaların dayanıklılığını arttırmak , alkolsüz bazı içeceklere tat vermek , ilaç yapımında , şekerleme yapımında ve metal temizleme işlemlerinde kullanılır.

  • Gıda sektöründe sitrik asit kullanımı : İlaç ve şekerleme yapımında kullanılır. Şekerin kristalleşmesini önler. Yiyeceklerin uzun süre bozulmasını engeller. Aynı zamanda kullanıldığı içeceğe asitli ve ekşi bir tat vermektedir. İşlenen birçok gıdaya ve alkolsüz içeceklere sitrik asit kullanılmaktadır. Alkolsüz içeceklerde hoş bir kokusu bulunur. Gıdaların içerisinde bulunmasının en temel sebebi gıdaların dayanıklılık süresini arttırmasından kaynaklanmaktadır. Şekerlerin içerisinde bulunan nahoş ve ekşimsi tat tamamen sitrik asitten kaynaklanmaktadır.

  • Su Yumuşatma da sitrik asit kullanımı : Güçlü bir su yumuşatıcısıdır. Sert suların yumuşatılmasında kullanılmaktadır.

  • Ev Temizleyici olarak sitrik asit kullanımı: Özellikle mutfak ve banyolarda kullanılan sprey, deterjan ve jellerin içerisinde bulunur. Sert su lekelerin giderilmesinde kullanılır. Sitrik asidin hafif bir limon kokusu bulunur. Bu sebeple deodorantlarda ve temizleyicilerde sıkça kullanılır.

  • Kozmetik sektöründe sitrik asit kullanımı: PH seviyesi ayarlandığında makyaj malzemelerinin içerisinde de kullanılır. Bunun dışında el sabunu, ruj, oje, şampuan ve özellikle makyaj temizleme ürünlerinin içerisinde bulunur.

  • Endüstri alanında sitrik asit kullanımı:  Özellikler çeliklerde pas giderme amacı ile tercih edilir.

Sitrik asidin 1/5’i temizlik ürünlerinde, 1/2’si meşrubatlarda, 1/5’i temizlik ürünlerinde ve

1/10’u ise diğer sektörlerde kullanılmaktadır.

Sitrik Asit Anhidrat Özellikleri

• Sitrik Asit Anhidrat kullanımı kolay olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır.

• Suda çözünürlüğü oldukça yüksektir.

• Şaraplarda mayalama işlemi sırasında arpadaki şeker kaybını önler.

• Mineral ve metaller ile çok çabuk bağ kurabilir. Bu özelliği sayesinde, minerallerin vücuda

alımını kolaylaştırır. Bu tür maddelerin sindirimi oldukça kolaydır.

Sitrik asidin yıllık olarak üretimi ortala 1.700.000 tondur. Aynı zamanda yüzde 50’sinden

fazlası da Çin’de üretilmektedir.